14 Μαϊ 2021

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΓΚΟΛΝΤΟΝΙ

Με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ' τάξης ταξιδέψαμε νοητά στην Ιταλία της εποχής του Κάρλο Γκολντόνι.

Αφού γνωρίσαμε την Commedia dell' arte, την αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους λαϊκή, ιταλική κωμωδία, συγκεντρώσαμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το θεατρικό είδος να ξεχωρίζει. Αν διαλέγαμε το κυριότερο ''συστατικό'' για μια επιτυχημένη θεατρική ''συνταγή'' κατά τα πρότυπα της Commedia dell' arte, αυτό θα ήταν ο αυτοσχεδιασμός, πάνω στον οποίο δουλέψαμε κι εμείς. Οι μαθητές παρουσίασαν σκηνές από τον Υπηρέτη δυο αφεντάδων του Κάρλο Γκολντόνι, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Φυσικά, προτού περάσουμε στον αυτοσχεδιασμό και δοκιμάσουμε στην πράξη τους εαυτούς μας σε αυτό τον ιδιαίτερο θεατρικό τρόπο παιξίματος, κάναμε την κατάλληλη προετοιμασία, έχοντας ήδη ξεχωρίσει τα κυριότερα γνωρίσματα των κεντρικών ηρώων που εμφανίζονται στα έργα της Commedia dell' arte. Στη συνέχεια, μάθαμε περισσότερα για το επιλεγμένο θεατρικό έργο, αναφερθήκαμε στην πλοκή του και στις σχέσεις των χαρακτήρων του μεταξύ τους και αφού λύθηκαν τυχόν απορίες, ήμασταν πλέον έτοιμοι για το μεγάλο μας ταξίδι στην Ιταλία του 18ου αιώνα και συγκεκριμένα, στην όμορφη Βενετία!

Οι ερμηνείες των μαθητών είχαν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον! Ο Τρουφαλδίνος, η Σμεραλδίνα, ο Πανταλόνε, η Βεατρίκη πήραν σάρκα και οστά και μας χάρισαν ξεκαρδιστικές στιγμές, μιας και το έργο που μελετήσαμε είναι γεμάτο κωμικές καταστάσεις. Στα μαθήματα που ακολουθούν πρόκειται να ασχοληθούμε εκτενέστερα με τον σκηνικό χώρο, οπότε σίγουρα μας περιμένουν νέες περιπέτειες!

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες